Meerderheid stemt in met nieuwe grondwet Egypte

Een meerderheid heeft ingestemd met de nieuwe omstreden grondwet van Egypte. Dat is een overwinning voor de islamitische president Mohammed Morsi, maar wel een kostbare.

De hevige strijd die de laatste maand over het grondwetsvoorstel woedde heeft de hoop weggenomen dat met de lang verwachte grondwet nationale overeenstemming zou worden bereikt over de weg die Egypte nu moet gaan bewandelen. Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat toenmalig president Hosni Mubarak na een volksopstand het veld moest ruimen.

Zaterdag werd het referendum in zeventien van de 27 provincies gehouden. Het was de tweede en laatste ronde in het referendum. Uit voorlopige resultaten die zondagochtend door de Moslim Broederschap van Morsi werden gepubliceerd bleek dat 71,4 procent van de stemmers van zaterdag voor is. Van de stemmen is nu 95,5 procent geteld.

De opkomst ligt op ongeveer dertig procent. Van de 25 miljoen Egyptenaren die zaterdag mochten stemmen kwamen er acht miljoen opdagen. In de eerste ronde stemde ongeveer 56 procent voor. Toen kwam 32 procent van de kiesgerechtigden opdagen. In de twee rondes samen heeft dus 63 procent van de kiezers ingestemd.