Rasmussen: De Rooij en Breukink liegen

Theo de Rooij en Erik Breukink hebben onder ede gelogen. Dat beweerde Michael Rasmussen na afloop van het hoger beroep dat maandag in Arnhem diende tegen zijn voormalig werkgever Rabobank. Beide partijen zijn het niet eens over de hoogte van de ontslagvergoeding.

"Ze vertellen niet de waarheid", zei Rasmussen, doelend op De Rooij en Breukink. "Al zijn er misschien meerdere waarheden." De voormalig algemeen directeur en ploegleider van Rabobank beweerden voor de rechter dat ze niet wisten dat Rasmussen in de voorbereiding op de Tour de France van 2007 loog over zijn verblijfplaats. Volgens de Deen waren zij wel degelijk op de hoogte.

Tegen een ontslagvergoeding van 700.000 euro, die in 2008 door de rechter werd toegekend, gingen zowel Rasmussen als Rabobank in beroep. "Ik heb er vertrouwen in dat ik ga winnen, anders was ik niet in hoger beroep gegaan", zei de wielrenner, die op 18 december in de rechtszaal uitgebreid zijn kant van het verhaal mag vertellen. Hij wil van Rabobank bijna zes miljoen euro zien.

De Rooij heeft naar eigen zeggen nooit in de gaten gehad dat Rasmussen zich niet in Mexico, maar in Italië voorbereidde op de Tour. "Ik heb Rasmussen altijd geloofd. Ik heb het hem wel vier of vijf keer gevraagd. Bovendien had hij voor elke gemiste dopingtest een verklaring. Niemand van het managementteam had er bezwaren tegen om Rasmussen te laten starten."

Volgens André Brantjes, de advocaat van Rasmussen, hebben ze bij Rabobank boter op hun hoofd. Zo zouden de routes van de bergetappes van de Tour de France naar een Italiaans nummer zijn gefaxt, terwijl de renner zogenaamd in Mexico zat, en werd er voor een trainingskamp een ticket geboekt vanaf vliegveld Verona. Op 18 december krijgt de verdediging van Rasmussen de gelegenheid om getuigen op te roepen.