Opstelten komt op voor Demmink

Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is er 'geen begin van juistheid' aan de beschuldigingen aan het adres van topambtenaar Joris Demmink. De secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in verband gebracht met kindermisbruik, maar volgens Opstelten ontbreekt hiervoor ieder bewijs. Dat laat hij de Tweede Kamer donderdag weten.

In februari besloot het landelijk parket van het Openbaar Ministerie om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Demmink. Tegen hem is aangifte gedaan van seksueel misbruik van een minderjarige in Turkije in 1995. De betrouwbaarheid van de aangifte werd door het OM in twijfel getrokken.

Tegen de topambtenaar werd vorig jaar zomer ook opnieuw aangifte gedaan door de wegens moord tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin. Volgens hem was Demmink in 1995 op een feestje in Turkije waar minderjarige kinderen werden misbruikt. Baybasin had in 2007 ook al aangifte tegen Demmink gedaan. Hij zegt onschuldig te zijn en het slachtoffer te zijn geworden van een complot waarin Demmink een sleutelrol speelt.

In de Verenigde Staten hebben enkele congresleden informatie gevraagd over de aantijgingen. Advocate Adèle van der Plas en oud-recherchechef Klaas Langendoen spreken donderdag met congresleden over de zaak. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft volgens Opstelten 'de nodige stappen gezet om de VS zo goed mogelijk te informeren'.

Opstelten benadrukt dat alle aantijgingen uitvoerig zijn onderzocht, maar dat er nooit enig bewijs is gevonden. In een brief aan Vrij Nederland ontkende Demmink vorige week beschuldigingen aan zijn adres. Eind deze maand gaat Demmink met pensioen.


Opstelten: geen enkel bewijs tegen topambtenaar (Foto: Novum)