Nieuwe zendmast Hoogersmilde in gebruik

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag in gebruik genomen. De mast werd in juli vorig jaar door brand verwoest. De problemen met de ontvangst van radio en televisie in het noorden van het land moeten met de nieuwe mast helemaal voorbij zijn.

De zendmast in de Drentse plaats stortte vorig jaar bij de brand gedeeltelijk in. Ongeveer 26 duizend mensen in de noordelijke provincies konden daardoor enkele dagen geen televisie kijken en hadden geen radio-ontvangst.

Kort na de brand werd in Assen een noodmast geplaatst. Ook omringende zendmasten vingen de functie van de mast in Hoogersmilde deels op. Volgens een woordvoerder van zenderexploitant Broadcast Partners kunnen de noodvoorzieningen na vrijdagnacht uit.

Volgens de zegsman is de ontvangt voor radioluisteraars en tv-kijkers in de noordelijke provincies vanaf het weekend beter dan voor de brand. "Een voordeel van de brand is dat we bij de herbouw van de mast verbeteringen hebben kunnen aanbrengen."

In oktober werd gestart met de reparatie van de mast, die eigenlijk 1 augustus al klaar had voor gebruik had moeten zijn. Door slecht weer liepen de werkzaamheden echter anderhalve maand uit.