Rutte wil niet bezuinigen op veiligheid

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil de komende kabinetsperiode niet bezuinigen op veiligheid. Dat zei hij dinsdagavond tijdens het slotdebat van de NOS.

Rutte deed geen verkiezingsbeloftes, wel wil hij een afspraak maken met de andere partijen om midden in de economische crisis niet te bezuinigen veiligheid. Hij zei het te betreuren dat veel partijen dat wel doen, zoals de PVV.

PVV-leider Geert Wilders sprak dat meteen tegen. Het is een 'leugentje' van Rutte, zei hij. De PVV 'schuift' weliswaar 'wat in de efficiency', maar niet in de veiligheid, bezwoer Wilders. Hij wees erop dat zijn partij strenger wil straffen dan de VVD. "Als het gaat om veiligheid doet u minder dan mijn partij."

Diederik Samsom (PvdA) zei dat hij zich de komende kabinetsperiode hard wil maken voor duurzame energie. Al voegde hij er meteen aan toe dat hij geen garanties kan geven. Nederland is een coalitieland, dus uiteindelijk moeten partijen compromissen sluiten, betoogde hij.

Aan het eind van het debat vlogen Rutte en Wilders elkaar nog in de haren over het overleg in het Catshuis. De reden dat er woensdag verkiezingen zijn, is omdat Rutte in het Catshuis 'als een gek' vasthield aan de Brusselse begrotingseisen. Als de premier dat niet had gedaan, had het kabinet nog bestaan.

Rutte is er als 'enige' verantwoordelijk voor als de 'partij van de arabieren' woensdag de grootste wordt, zei Wilders, daarmee doelend op de PvdA. Rutte nam daar meteen afstand van. "Dat is ongepast." Wilders is juist weggelopen, nadat er een akkoord lag, zei hij. CDA-lijsttrekker Sybrand Buma viel Rutte bij.

De premier betoogde opnieuw dat een stem op Wilders een stem op de PvdA is. Eerder had Wilders betoogd dat een stem op SP-leider Emile Roemer een stem op Samsom is. De PvdA-leider reageerde laconiek. "Een stem op de heer Samsom is een stem op de heer Samsom."

Submitter:  Bron: Novum