Obama belooft Amerikanen een betere toekomst

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag officieel de nominatie van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen geaccepteerd. Obama beloofde de Amerikaanse bevolking verder economisch herstel en een betere toekomst als hij wordt herkozen.

Het was een soberder optreden dan in 2008, toen Obama miljoenen inspireerde met een boodschap van hoop en verandering. Obama bouwde voort op de boodschap die andere sprekers op de Democratische conventie de afgelopen dagen hebben uitgedragen: Amerika is herstellende en de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou beleid dat in het verleden niet heeft gewerkt - belastingverlagingen voor de rijken en bezuinigen op de sociale zekerheid - weer doen herleven.

Obama beloofde de Amerikaanse bevolking tussen nu en 2016 een miljoen nieuwe banen in de industriële productie te creëren. Daarnaast wil hij stappen nemen om de VS minder afhankelijk te maken van buitenlandse olieleveranciers. Maar, zei Obama, 'het zal langer dan een paar jaar duren om problemen op te lossen die zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld'.

Behalve Obama kwamen donderdag ook andere sprekers aan het woord, onder wie vicepresident Joe Biden, die officieel de nominatie voor het vicepresidentschap accepteerde. Hoewel de economie het belangrijkste onderwerp tijdens deze verkiezingen is, gingen verschillende sprekers ook in op het buitenlandbeleid van de president.

Obama werd geroemd voor het beëindigen van de oorlog in Irak en zijn beslissing om vorig jaar achter Osama bin Laden aan te gaan in Pakistan. Senator John Kerry, presidentskandidaat uit 2004, gaf schertsend antwoord op de vraag die Republikeinen de afgelopen weken hebben opgeworpen: ben je er beter aan toe dan vier jaar geleden? "Vraag Osama bin Laden maar of hij er beter aan toe is dan vier jaar geleden", zei Kerry.

De verkiezingen lijken een nek-aan-nekrace te worden. Obama en Romney ontlopen elkaar weinig in de peilingen. Een meerderheid van de bevolking denkt dat Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts en rijk zakenman, beter in staat is de economie uit het slop te trekken. Obama kan zich volgens een meerderheid van de bevolking beter inleven in de gewone man of vrouw. Ook op persoonlijk vlak geven Amerikanen de voorkeur aan Obama.


(Foto: Novum)