Genomineerden NS Publieksprijs bekend

Tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen, zijn zaterdag de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs bekendgemaakt. Het gaat om En Dan Nog Iets van Paulien Cornelisse, Tonio van A.F.Th van der Heijden, De Lance Factor van Mart Smeets, Tegenlicht van Esther Verhoef, Noorderlicht van Suzanne Vermeer en In Mijn Dromen van Simone van der Vlugt.

Lezers kunnen tot 15 oktober stemmen op hun favoriete boek. Vorig jaar brachten ruim 66 duizend mensen hun stem uit. Zij bepalen samen met een kernjury van 275 wisselende leden wie wint. Dit jaar kan voor het eerst ook per sms worden gestemd. Ook kan nog een voorkeur worden uitgesproken via de website van de NS Publieksprijs.

De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor boeken van Nederland. De winnaar ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een NS-jaarabonnement voor de eerste klasse. Vorig jaar won Esther Verhoef met Déjà Vu.

Zaterdag werd ook de Tiplijst voor de AKO Literatuurprijs 2012 bekendgemaakt. Uit de 409 Nederlandstalige boeken die uitgevers hebben ingezonden werden 25 boeken geselecteerd. Onder de genomineerden bevinden zich schrijvers als Bernlef, Herman Brusselmans, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Mensje van Keulen, Ted van Lieshout, K. Schippers en Maartje Wortel.

Op 28 september brengt de jury onder leiding van burgemeester Den Haag Jozias van Aartsen de lijst terug tot maximaal zes titels. De bekendmaking en de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2012 staan op de agenda voor 29 oktober. De winnaar krijgt vijftigduizend euro.