Farrah en Ruthferford laten Britten juichen

De Britse toeschouwers zijn op de tweede dag van het atletiektoernooi verwend met maar liefst drie gouden medailles. Na het meerkampgoud van Jessica Ennis wisten ook Mo Farrah (10.000 meter) en Greg Ruthferford (verspringen) de thuisnatie in vuur en vlam te zetten.

Farrah bleek op de 10.000 meter over het snelste eindschot te beschikken en kwam in 27.30,42 over de finish. Het zilver ging naar zijn Amerikaanse trainingsgenoot Galen Rupp, terwijl de Ethiopiër Tariku Bekele het brons voor zich opeiste. De wedstrijd kende enkele tempowisselingen om elkaar pijn te doen, maar de Kenianen en de atleten uit Eritrea sloopten alleen zichzelf hiermee. Farrah liep een bekeken race en sloeg in de slotronde genadeloos toe.

Ruthferford wist bij het verspringen 8,31 meter op de borden te zetten. Het bleek de verste afstand, want de Australiër Mitchell Watt (8,16) en de Amerikaan Will Claye (8,12) bleven op geruime afstand van hem steken op plaats twee en drie. De Panamees Irving Saladino was voorafgaand aan het toernooi de grote favoriet voor goud. Hij faalde echter driemaal in de kwalificaties.

Het goud bij het discuswerpen ging naar de Kroatische Sandra Perkovic. Ze wierp de discus over een afstand van 69,11 meter, waarmee ze de Russin Darya Pishchalnikova en de Chinese Li Yanfeng ruim voorbleef.