Chinese official mengt zich in dopingdiscussie Ye

Dopingverdenkingen tegen de Chinese zwemster Shiwen Ye zijn nergens op gebaseerd. Dat stelt de Chinese antidopingchef Zhixue Jiang tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. Hij vindt het oneerlijk dat telkens als Chinese zwemmers medailles pakken op grote toernooien er over doping gepraat wordt. "Sommige mensen zijn gewoon bevooroordeeld."

De 16-jarige Ye won de olympische titel op de 400 meter wisselslag in een wereldrecordtijd van 4.28,43 minuten. Opvallend was dat haar laatste 50 meter sneller was dan die van de Amerikaan Ryan Lochte. Die won hetzelfde onderdeel bij de mannen in de tweede tijd ooit.

De Amerikaanse zwemcoach John Leonard noemde de prestaties van de 16-jarige tegen de Engelse krant The Guardian 'ongelooflijk' en 'verontrustend'. "We willen voorzichtig zijn met het woord doping", stelde Leonard. "Ik wil wel zeggen dat de geschiedenis in onze sport toont dat telkens als we iets 'ongelooflijks' zien, later blijkt dat daar doping bij was gebruikt."

Leonard vergeleek Ye's laatste 100 meter met die van Oost-Duitse zwemsters en de Ierse Michelle de Bruin. Die won de 400 meter wisselslag tijdens de Spelen van Atlanta, maar werd twee jaar later geschorst wegens het gebruik van anabole steroïden. De Bruin is de vrouw van de Nederlandse atleet Erik de Bruin.

Jiang wijst er op dat de Chinese atleten sinds hun aankomst in Londen al meer dan honderd keer zijn getest op doping. "Ik kan melden dat er nog enkele positieve test was." De antidopingchef wijt de progressie van Ye dan ook aan verbeterde trainingsmethoden en de verdachtmakingen aan jaloezie. "Wij hebben nooit vraagtekens geplaatst bij Michael Phelps toen die in Beijing acht gouden medailles won."