ME te laat bij voetbalrellen Utrecht

Bij de rellen rond de voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente eind vorig jaar duurde het te lang voor de mobiele eenheid ter plaatse was. Door fouten arriveerde de ME pas na vijf kwartier, wat gevolgen had voor de omvang en de heftigheid van de rellen. Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid na onderzoek.

De opkomst van de ME duurde dertig tot veertig minuten langer vanwege een 'bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden'. Zo werd de verkeerde coördinator opgepiept, omdat er een verkeerd schema in de meldkamer hing. Bovendien bleek de beheerder van de sleutel van de ruimte waar de ME-uitrusting ligt ziek te zijn. De tweede sleutelhouder moest van buiten Utrecht komen.

De politie had volgens de onderzoekers verder de risico's beter moeten inschatten. Er wordt volgens het rapport te veel belang gehecht aan 'harde en bevestigde informatie' en te weinig vertrouwd op intuïtie. De politie had berichten van en geruchten onder supporters moeten zien als waardevolle voorinformatie.

Bij de rellen raakten meerdere agenten gewond. Twee agenten zagen zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen om de relschoppers in toom te houden. Tientallen supporters werden aangehouden.

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, doet onderzoek naar de lokale aanpak van voetbalgeweld. Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen verzocht het team onderzoek te doen naar de gebeurtenissen rond de wedstrijd.