North Sea Jazz broeierig van start

De 37e editie van het North Sea Jazz festival is vrijdagavond van start gegaan. In het Rotterdamse Ahoy halen dit weekeinde naar schatting een kleine zeventigduizend bezoekers hun hart op bij de optredens van honderden artiesten.

Net zoals in voorgaande jaren wordt de definitie van het begrip jazz flink opgerekt. Ook soul, funk, hiphop en elektronische muziek zijn rijk vertegenwoordigd.

Oudgediende Van Morrison wist de grootste zaal van Ahoy vol te krijgen. Zijn oeuvre omspant meer dan meer dan veertig jaar en herbergt tientallen hits. Een uitbundig performer is hij echter niet. Verscholen achter hoed en zonnebril kwam zijn jazzy 'Moondance' er wat murmelend uit.

Beter in vorm was het Britse talent Michael Kiwanuka. Zijn debuut Home Again kwam dit voorjaar uit en sindsdien is hij bezig met een ware zegetocht langs concertzalen en festivals. Ook in het Rotterdamse sportpaleis bleef hij eenvoudig overeind.

Terwijl Caro Emerald de grote zaal met speels gemak om haar vinger wond, vond in de kleine buitentent een van de hoogtepunten van de avond plaats. Saxofonist James Carter werd bijgestaan door jazzsensatie Gregory Porter. De onweersbui die buiten was losgebarsten zorgde voor een magische intimiteit in de uitpuilende tent.

Later op de avond treden nog onder anderen souldiva Jill Scott, Lenny Kravitz en discolegende Nile Rogers met zijn band Chic op.

De organisatie van het festival laat weten dat de bezoekersaantallen in lijn zijn met voorgaande jaren. Per dag zijn er meer dan twintigduizend bezoekers.

Tevens werd bekendgemaakt dat het North Sea Jazz festival volgend jaar de vleugels uitslaat naar Zuid-Afrika. In Durban zal een editie plaatsvinden, zoals dat nu ook al gebeurt op Curaçao.