Fikse buien zorgen voor overlast in noordoosten

Fikse buien hebben donderdag in de middag en aan het begin van de avond gezorgd voor wateroverlast in het noordoosten van het land. In Friesland viel binnen korte tijd 42 millimeter, meldt weeronline.nl donderdag.

In Franeker moest de brandweer meerdere keren uitrukken om ondergelopen panden leeg te pompen. Auto's liepen op verschillende plekken vast doordat wegen overstroomd waren. Ook in Twente kwamen meldingen binnen van ondergelopen kelders. Met name rond Nijverdal en Hellendoorn viel in korte tijd veel water. In Drenthe was het vooral raak in Hoogeveen en omgeving.

De provincies Flevoland en het noorden van Gelderland hadden 's middags rond 14.00 uur al last van zware regen- en onweersbuien. In het pretpark Walibi bij Biddinghuizen moesten bezoekers naar binnen vluchten vanwege de regen. Onder meer in Leeuwarden zorgde blikseminslag voor problemen met het treinverkeer.

Vanaf het begin van de avond trekken over het zuiden van het land nog flinke buien. Die zijn echter niet van het kaliber dat donderdagmiddag over het midden en noorden van het land ging.

Donderdagnacht wordt het op veel plaatsen droog, maar vanaf vrijdagochtend trekken er opnieuw vanuit het zuiden buien over. In de middag is het dan op de meeste plekken weer droog met mogelijk wat zon en stroomt koelere lucht het land in. Het noorden moet het langst wachten op de opklaringen, daar is het pas tegen de avond droog.