Nederland dertigduizend veteranen rijker

Militairen die nog actief zijn en op uitzending zijn geweest, krijgen vanaf zaterdag ook de veteranenstatus. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zaterdag gezegd tijdens de viering van Veteranendag in Den Haag. Volgens hem zijn er daardoor zo'n dertigduizend veteranen bijgekomen.

Hillen benadrukte in zijn toespraak dat het aantal veteranen nu snel zal oplopen. "Denk bijvoorbeeld aan onze militairen op het marinefregat Evertsen", gaf hij als voorbeeld. "Nu leveren zij nog een essentiële bijdrage om piraterij te bestrijden voor de Somalische kust, maar bij terugkomst zijn zij een van u."

De minister constateerde verder dat er in de laatste jaren veel veranderd is in het veteranenbeleid. "De samenleving weet nu dat deze veteranen vrede, recht en orde nastreefden. En daar is grote maatschappelijke waardering voor."

Eerder deze maand bereikte Hillen een akkoord met de militaire vakbonden over een vergoeding aan zieke veteranen. Ook is eerder dit jaar de Veteranenwet aangenomen, waardoor de nazorg voor veteranen beter is geregeld.

In Den Haag wordt zaterdag voor de achtste keer Veteranendag gehouden. Behalve Hillen zijn daarbij ook onder meer kroonprins Willem-Alexander en prinses Margriet aanwezig.