Nintendo gaat third-parties beter ondersteunen

In de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nintendo heeft president Satoru Iwata wat informatie vrijgegeven. Tijdens de vergadering beantwoordde Iwata enkele vragen over de aankomende Wii U, de 3DS en third-party ondersteuning.

De Wii U heeft betere third-party ondersteuning nodig dan de Wii. Nintendo is begonnen met het verspreiden van informatie over het ontwikkelen voor de Wii U. Interne en externe studio's krijgen deze informatie nu ongeveer rond dezelfde tijd. Daarnaast houdt Nintendo ook seminars en gaat het meer samenwerken met andere studio's. Iwata gaf de samenwerking met Namco Bandai en Super Smash Bros. aan als voorbeeld.

Het is onwaarschijnlijk dat online services voor de Wii U geld gaan kosten. Er is gedacht aan een betaalde dienst waarmee je met allerlei apparaten kunt verbinden met Nintendo Network, maar dit is voor de doelgroep van Nintendo geen goed idee. Iwata wil dat alle gebruikers toegang hebben tot Miiverse wat zorgt voor meer mond-tot-mondreclame en uiteindelijk meer verkopen.

Er zijn op dit moment geen plannen voor een nieuw 3DS-model. De 3DS XL werd gemaakt omdat er veel behoefte was voor een groter scherm. Nog meer modellen zouden consumenten kunnen verwarren. Iwata gaf toe dat er zorgen zijn over de verkoop van de 3DS. In de vergadering noemde hij de verkoop van de 3DS in de Verenigde Staten en Europa 'zwak'.

Iwata ontkende ook geruchten dat Miyamoto binnenkort van plan was om met pensioen te gaan. Er werd ook gevraagd waarom er weinig zichtbare vrouwelijke managers zijn bij Nintendo. Hierop antwoordde Iwata dat er wel vrouwelijke managers en werknemers zijn waar goed naar geluisterd wordt. Dat zou misschien ook de reden kunnen zijn dat veel vrouwen producten van Nintendo kopen.

Als je zelf de volledige vragensessie wil teruglezen kun je hier een zeer duidelijke vertaling vinden.