Politie ontruimt tentenkamp bij UvA met harde hand

Afgelopen nacht heeft de politie het protestkamp bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam ontruimd. In totaal zijn 120 mensen gearresteerd en weggevoerd van het protestkamp. De laatste bus met arrestanten vertrok rond 04.45 uur naar een cellencomplex.

Bij het cellencomplex is de identiteit van de demonstranten vastgesteld en zal een officier van justitie beslissen of ze langer vastgehouden moeten worden. Een aantal arrestanten is vanmorgen vrijgelaten, maar blijven wel verdachten. Erfvredebreuk was de reden voor de ontruiming, besloten door de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur).

De UvA had de protesterende studenten gisteravond al verzocht om van het terrein te vertrekken, wat zij niet deden. De ontruiming gebeurde op gezag van het Openbaar Ministerie en met de aanwezigheid van de mobiele eenheid (ME). De demonstranten werden afgevoerd in bussen op het Alexanderplein. Een politiehelikopter was ter plaatse.

Terwijl de ME het tentenkamp ontruimde, werden ze bekogeld met vuurwerk en stenen. De shovel die werd gebruikt om barricades te verwijderen, werd ook bekogeld. Het protest zorgde voor een gevaarlijke situatie door de barricades die hulpdiensten belemmerden. De politie verklaarde: "Bij een noodgeval zouden de activisten zelf vast kunnen komen te zitten op het terrein."

In ieder geval één agent is gister gewond geraakt bij de confrontatie tussen de politie en de demonstranten. Tijdens de ontruiming werd er gegooid met vuurwerk en stenen in de richting van de politie, een van de agenten liep hierdoor gehoorschade op.

Vanochtend vroeg heeft de Universiteit van Amsterdam laten weten welke samenwerkingen er zijn met Israëlische instellingen, zoals geëist door de demonstranten.

In een verklaring op de website van de UvA staat: "Wij willen absoluut niet bijdragen aan oorlogsvoering en evenmin aan militair georiënteerd onderwijs. Voor zover wij kunnen beoordelen, voldoen onze huidige samenwerkingen aan deze principes."

Op de website worden alle samenwerkingen vermeld. De UvA heeft uitwisselingsprogramma's met drie Israëlische universiteiten: de Universiteit van Tel Aviv, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Ben Gurion Universiteit. Op dit moment zijn geen van deze uitwisselingen actief vanwege een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast nemen medewerkers van de UvA deel aan acht Europese onderzoeksprojecten waarbij ook Israëlische onderzoekers of bedrijven betrokken zijn.

Vier demonstranten die gisteren zijn aangehouden door de politie zitten op het moment nog vast. Een van hen zit vast voor belediging, de andere drie voor openbare geweldpleging. Alle andere demonstranten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Het exacte aantal activisten dat gisteren werd aangehouden is nog niet duidelijk. 

Eerdere confrontaties
Op sociale media circuleerden eerder op de avond video's van confrontaties tussen demonstranten en groepen gemaskerde mannen. Deze gooiden met vuurwerk en sloegen de demonstranten met houten stokken.

Zie ook: Studenten UvA zetten tentenkamp op: "Gaza Solidariteitskamp"