Hockeyheren na sterke start toch nog ten onder

De Nederlandse hockeymannen hebben zondagmiddag het vierlandentoernooi in Düsseldorf afgesloten met een 3-2 nederlaag tegen gastland Duitsland. Het was de laatste grote test voor de Olympische Spelen in Londen voor de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Paul van Ass.

De Nederlanders gingen furieus van start met snelle doelpunten van Billy Bakker en Sander de Wijn die aan de wedstrijd begon op het middenveld in plaats van in de verdediging. Doelman Jaap Stockmann redde knap op schoten van Christopher Zeller en Florian Fuchs.

Maar tegen de strafcorner van Christopher Zeller, twaalf minuten voor rust, had de doelman geen verweer. Noch tegen de inzet van zijn voormalige ploeggenoot bij Bloemendaal negen minuten na rust. Wederom uit een strafcorner, de specialiteit van Der Bomber die op tijd fit en in vorm lijkt te zijn zo vlak voor Londen.

Nederland kreeg nog kansen, onder meer via De Wijn die met zijn backhand maar net het doel miste. Maar uiteindelijk waren het de sterkere Duitsers die op voorsprong kwamen, na een uur spelen. Fuchs haalde uit en via de stick van Marcel Balkestein belandde de bal in het Hollandse doel. Nederland kwam goed weg bij een strafcorner van Jan Marco Montag die op de paal belandde. Een backhandschot van Fuchs ging maar net langs.

In de slotfase kreeg Nederland nog een kans op de gelijkmaker, maar Robbert Kemperman kreeg de bal niet in het Duitse doel. Stockmann redde bekwaam toen Witthaus een minuut voor tijd helemaal alleen op hem af mocht lopen. Teun de Nooijer en Bob de Voogd ontbraken bij Nederland tegen Duitsland door blessures.

Jeroen Hertzberger en Klaas Vermeulen behoorden niet tot de wedstrijdselectie. Oranje begon het toernooi met een zege op België en een nederlaag tegen Spanje. Met drie punten uit drie duels werd Nederland uiteindelijk derde in het vierlandentoernooi. Duitsland won met zeven uit drie. België werd tweede en Spanje laatste.