Auteur staakt rechtszaak tegen Assassin's Creed-makers

De Amerikaanse schrijver John L. Beiswenger heeft zijn gestarte rechtsgang met Ubisoft gestaakt. Eerder beweerde hij dat de Assassin's Creed-serie gebruikmaakte van gestolen ideeën uit zijn boek genaamd Link.

Gametrailers, die ook werd betrokken in de rechtszaak, heeft ervoor gekozen om met Beiswenger voor een niet nader genoemd bedrag te schikken. Beiswenger beweerde dat een apparaat en proces waarbij voorouderlijke herinneringen kunnen worden geopend, herinnerd, herbeleefd, en opnieuw ervaren door de gebruiker, zijn idee was en dat Ubisoft met de Assassin's Creed-serie daarvan profiteerde.

Hij klaagde Gametrailers aan voor het verdienen van geld uit tal van online video's van de serie. Hij vroeg 5,25 miljoen dollar aan schadevergoeding en een ontwikkelstop op de komende Assassin's Creed 3.

De advocaat van Beiswenger, Kelley Clements Keller, beweerde: "De beslissing van mijn cliënt om zijn recht om vrijwillig het beroep te staken, doet niets af aan zijn volle overtuiging van zijn aanspraken op Ubisoft. Hij is vastberaden in zijn geloof dat veel belangrijke onderdelen van Assassin's Creed-franchise inbreuk maken op een groot aantal belangrijke onderdelen van zijn roman, Link. Wij geloven dat Ubisoft bezig is met grove schending van het auteursrecht en, indien hij ervoor kiest om zijn gelijk in de toekomst alsnog te halen door middel van de rechtbanken, blijven we ervan overtuigd dat een jury door de feiten daarmee zou instemmen."

Ondanks dat Beiswenger zijn rechtszaak gestaakt heeft, houdt hij het recht om zijn vordering te behouden als hij besluit om het proces voort te zetten op een later tijdstip. In de tussentijd heeft Beiswenger besloten om de middelen, die hij van plan was te gebruiken om juridische stappen te nemen, voor "niet zakelijke aangelegenheden" te gebruiken. Beiswenger legde de volgende officiële verklaring af: "Ik diende de klacht in bij de voorzieningenrechter in de federale rechtbank, omdat ik geloof dat auteurs krachtig hun rechten moeten verdedigen in hun creatieve werk. Anders hebben de wetten ter bescherming van hen gewoon geen doel. Helaas, de middelen die nodig zijn om die rechten te verdedigen zijn niet beschikbaar voor veel individuele makers. Als gevolg hiervan wordn grove overtredingen niet bestraft."

Assassin's Creed 3 gaat dus gewoon uitkomen op 30 oktober 2012 op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.