Endemol wil fuseren met De Mols Talpa

Televisieproducent Endemol streeft naar een fusie met concurrent Talpa van John de Mol. Dat zegt topman van Endemol Just Spee in het Financieele Dagblad van dinsdag. Ook andere opties zoals een verdergaande lokale samenwerking of een partnerschap worden onderzocht.

Volgens de topman zou het logisch zijn om het internationale verkoopapparaat van Endemol samen te laten gaan met de ideeënfabriek van John de Mol. "Ik zie grote voordelen bij een fusie", zegt Spee in het FD. Hierdoor zou bijvoorbeeld The Voice of Holland van Talpa een groter distributieplatform krijgen. Talpa is niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens het FD zit een fusie al langer in de lucht, maar is het er niet van gekomen door spanningen tussen de leidinggevenden van beide bedrijven. Nu Goldman Sachs en Mediaset minder zeggenschap hebben binnen Endemol, is de fusie dichterbij gekomen.

Endemol is in 1994 opgericht na een fusie van de maatschappijen van John de Mol en Joop van den Ende. Tussen 2000 en 2007 is het in handen geweest van het Spaanse Telefónica. Daarna kocht John de Mol het via zijn investeringsmaatschappij Cyrte terug, samen met Silvio Berlusconi. De Mol heeft ongeveer twintig procent van de aandelen in handen.