Kunduz-akkoord naar de Kamer

Het begrotingsakkoord voor 2013 wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Dan worden de laatste maatregelen bekend waarmee de zogeheten Kunduz-coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het begrotingstekort volgend jaar willen terugbrengen tot drie procent.

De meeste maatregelen zijn al bekend, nadat het akkoord vorige week via De Telegraaf uitlekte. Bronnen meldden vervolgens dat de uitgelekte stukken voor bijna honderd procent kloppen. De partijen bezuinigen in totaal zestien miljard euro waar na de zogeheten uitverdieneffecten nog 12,2 miljard van overblijft. Verder wordt een miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt.

De koopkrachteffecten zouden beperkt blijven tot een verlies van minder dan twee procent. Alleen AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro gaan er 3,25 procent op achteruit. Deze week lekten nog meer details uit. Zo werd onder meer bekend dat het btw-tarief voor de beeldende kunst wordt teruggebracht van negentien naar zes procent.

De definitieve plannen worden rond 12.00 uur gepubliceerd. De verschillende partijen geven geen persconferentie maar zijn wel beschikbaar voor commentaar. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die de onderhandelingen tussen de vijf partijen leidde, zal na de ministerraad reageren. De Tweede Kamer debatteert naar alle waarschijnlijkheid dinsdag over het begrotingsakkoord.

Het akkoord wordt ook nog doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan worden later bekend.