Kort geding om dreigende ontruiming tentenkamp

Om een eventuele ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel te voorkomen is woensdag een kort geding aangespannen. Dat zegt advocaat Marcel Schuckink Kool. "Het is mij ook niet duidelijk of sprake is van een ontruiming, maar ik wil niet pas naar de rechter stappen als er niks meer aan te doen is", legt hij uit.

Omdat niet duidelijk is of de gemeente Vlagtwedde, waar Ten Apel onder valt, al een besluit heeft genomen, heeft de advocaat verschillende procedures in gang gezet bij de rechtbank in Groningen. Een om een eventueel besluit aan te vechten en een om te voorkomen dat het tentenkamp wordt ontruimd. "Ik probeer al uren duidelijkheid te krijgen van de gemeente, maar die krijg ik niet."

Een woordvoerder van de gemeente wil niet zeggen of, en zo ja, wanneer er wordt ontruimd. "We zijn nog in overleg met de verschillende groepen asielzoekers en kunnen niets over vervolgstappen zeggen zolang dat overleg nog niet is afgerond."

Er zijn volgens de advocaat wel voortekenen die wijzen op een ontruiming. De politie heeft de N366 bij het tentenkamp afgezet en bij het kamp zijn veel agenten op de been. "Het afsluiten van de weg komt eigenlijk neer op een verbod", vindt de advocaat.

Volgens de politie is de weg afgesloten om ongelukken te voorkomen als mensen uit angst of frustratie plotseling de weg over rennen. Burgemeester Leontien Kompier is met de asielzoekers in overleg over een aanbod dat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag deed.

Leers heeft hen onderdak aangeboden tot hij half juni spreekt met zijn Iraakse ambtgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Dinsdag wezen de Irakezen dit aanbod af, maar woensdagochtend gingen ze er toch nog op in. "Wij moeten ook water bij de wijn doen", zei een woordvoerder op Radio 1.

De groep, die is geslonken tot ongeveer 130 asielzoekers, bestaat voornamelijk uit Irakezen. Daarnaast is er een vrij grote groep Somaliërs. Verder zijn er onder anderen Iraniërs en Afghanen.