Nick Cave haat ouder worden

De Australische muzikant en schrijver Nick Cave verafschuwt ouder worden. "Mijn geheugen is weg, ik moet lettertypes vergroten, ik moet de hele tijd een woordenboek gebruiken en al die shit", zei hij in Cannes tijdens een persconferentie over het misdaaddrama Lawless, waarvoor hij het scenario schreef.

"Ik word iedere dag ongelukkiger van het idee oud te zijn. Het is verschrikkelijk en ik raad het niemand aan." De 54-jarige Cave moest zijn zonnebril op sterkte opzetten om de journalist te kunnen zien die hem vroeg naar zijn ervaringen met ouder worden. "Iedereen die zegt dat ze blij zijn om ouder te worden, is zelf nog niet oud."

Zijn film Lawless dingt mee naar een Gouden Palm en gaat over drie broers die tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig alcohol stoken en verhandelen. De Amerikaan Shia LaBeouf, de Australiër Jason Clark en de Brit Tom Hardy vertolken de rollen van harde broers. Jessica Chastain en Mia Wasikowska spelen de liefjes.

Cave baseerde zijn scenario op een boek van Matt Bondurant. "Ik vond de toon van het boek interessant", vertelt de Australiër. "De combinatie tussen sentiment en keihard geweld." De drie broers worden dagelijks geconfronteerd met bruut geweld, niet alleen uitgevoerd door andere gangsters, maar ook door de glibberige agent, gespeeld door Guy Pierce.

Lawless van de Australische regisseur John Hillcoat, bekend van de misdaaddrama's The Road en The Proposition, draait in november in de Nederlandse bioscopen. De Gouden Palm wordt zaterdag 26 mei uitgereikt.