Marine bevrijdt Iraanse gijzelaars piraten

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Van Amstel heeft vrijdag zeventien Iraanse gijzelaars bevrijd in het Somalisch Bassin. Elf vermoedelijke piraten zijn ontwapend en naar het fregat overgebracht. Over de mogelijkheden de vermeende piraten te laten berechten, wordt momenteel overlegd, meldt het ministerie van Defensie vrijdagavond.

De boordhelikopter van het Nederlandse marinefregat ontdekte tijdens een verkenningsvlucht een verdacht schip. Daarop zette de Van Amstel koers naar de plek waar het schip zich bevond en maakte radiocontact. Het schip stopte, waarna een speciale eenheid van mariniers het met snelle motorboten veiligstelde.

Aan boord werden wapens en munitie gevonden. "Alle voor piraterijdoeleinden bruikbare attributen zijn in beslag genomen", aldus Defensie.

De bevrijde Iraniërs zijn vermoedelijk enige tijd gegijzeld geweest, meldt een woordvoerder van Defensie. Wanneer ze precies zijn gegijzeld en van welk schip ze komen, is nog onduidelijk. De Iraniërs maken het naar omstandigheden goed en vervolgen hun weg.

De Hr. Ms. Van Amstel neemt deel aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta.


Nederlandse marine bevrijdt gijzelaars piraten (Foto: Novum)