'Geen contact Nederland met Hamas'

Nederland heeft de afgelopen maanden niet in het geheim gesprekken gevoerd met de militante islamitische organisatie Hamas. Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Osama Hamdan, die binnen de Hamas de buitenlandse betrekkingen voor zijn rekening neemt, zei dat Hamas de afgelopen maanden in het geheim overleg heeft gevoerd met vijf lidstaten van de Europese Unie. Hamdan wilde niet zeggen met welke landen er overleg is gevoerd, maar volgens drie anonieme Hamas-leden is onder andere gesproken met Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.

De gesprekken met de EU waren volgens Hamdan gericht op de positie van Hamas ten opzichte van Israël en de vastgelopen vredesonderhandelingen. De EU stelt officieel niet te onderhandelen met Hamas totdat de groep het geweld afzweert en Israël erkent.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat woensdagavond weten dat Nederland geen contact heeft met Hamas, zolang deze groep op de terrorismelijst van de EU staat. Ook moet Hamas akkoord gaan met de voorwaarden van de Verenigde Staten, Rusland, de EU en de Verenigde Naties, stelt de woordvoerder. Het 'kwartet' wil dat Hamas Israël erkent, eerder gemaakte afspraken accepteert en geweld afzweert.