Explosies op universiteitsterrein Noord-Nigeria

Gewapende mannen hebben zondag bezoekers van een mis aangevallen op een universiteitsterrein in het noorden van Nigeria. De schutters reden op motorfietsen de campus op en joegen met frisdrankblikjes vol springstof de kerkgangers de zaal uit die zij als gebedsruimte hadden ingericht.

Vervolgens schoten ze volgens de plaatselijke politie de vluchtende gelovigen neer. Zestien mensen lieten het leven, bleek uit een telling van het Nigeriaanse Rode Kruis. De hulporganisatie kon geen uitsluitsel bieden over het aantal gewonden. De plaatselijke politie meldde eerder 'veel zwaargewonden'.

Op de campus werd volgens de Nationale Rampenbeheersingsdienst nog een tijdlang geschoten. Hulpverleners konden zich daarom nog niet naar de plek des onheils begeven.

Militairen en politieagenten hebben de universiteit na de aanslag omsingeld en kammen het campusterrein uit op zoek naar de daders. "Maar tegen de tijd dat we arriveerden waren ze op hun motorfietsen gesprongen en de stad in verdwenen", zei Ibrahim Idris van de politie in Kano. Toegesnelde verslaggevers werd de toegang tot de universiteit ontzegd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Die draagt, door het gebruik van bomblikjes, de handtekening van de radicaal-islamitische rebellenbeweging Boko Haram. Nigeria, dat verscheurd wordt door de hevige strijd tussen Boko Haram en de zwakke regering, worstelt met toenemend geweld.