NS'ers trekken aan noodrem om wiebeltreinen

Conducteurs en machinisten hebben last van wiebelende treinen door gebrekkig onderhoud aan het spoor. Deze week kwamen daarover meer dan zestig klachten binnen bij FNV Spoor, zei vakbondbestuurder Piebe van der Molen zaterdag op Radio 1.

De bond vindt dat wiebelen erbij hoort in de trein, maar in dit geval gaat het om extreme meldingen. "Er zijn gevallen bekend waar conducteurs bijna over de reizigers heen vallen. Dat is onaanvaardbaar", zegt Van der Molen. Het personeel schampt bovendien de knieën stuk. "Allerlei klachten die heel onplezierig zijn."

Vooral op het traject Utrecht-Den Bosch, ter hoogte van Geldermalsen zou het vaak raak zijn. Ook tussen Eindhoven en Den Bosch en tussen Weesp en Naarden-Bussum heeft NS-personeel veel last van schuddende treinen.

Volgens Van der Molen maakt netbeheerder ProRail niet de juiste keuzes als het gaat om onderhoud van rails en wissels. Hij vindt dat de meldingen serieus moeten worden genomen en dat de betreffende baanvakken snel opgeknapt moeten worden.