Schrijver eist stop boekverfilming Steven de Jong

Schrijver Patrick van Rhijn wil dat filmmaker Steven de Jong onmiddellijk stopt met het maken van de film Janey, Kind van de Rekening. Dat heeft hij woensdag in de rechtbank van Leeuwarden geëist. Van Rhijn beschuldigt De Jong van plagiaat.

De film gaat over een meisje dat moet omgaan met de echtscheiding van haar ouders. Volgens Van Rhijn is de film op minstens veertig punten letterlijk overgeschreven uit zijn boek Weg van Lila. De Jong stelt zich te hebben gebaseerd op zijn eigen ervaringen met echtscheiding, waarbij het onvermijdelijk zou zijn dat bepaalde aspecten van zijn verhaal op dat van Van Rhijn lijken.

Tijdens de hoorzitting zei De Jong, bekend van films als De Scheepsjongens van Bontekoe, De Hel van '63 en Penny's Shadow, dat hij stopt met films maken als hij wordt veroordeeld wegens het schenden van auteursrechten. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

De Jong heeft volgens Van Rhijn zelf contact opgenomen over de boekverfilming, maar de twee kwamen daar toen vanwege financiële meningsverschillen niet uit. Ook zou De Jong daarna zijn zelfgeschreven filmscript hebben gestuurd naar uitgeverij FMD/Dutch Media, waar Van Rhijn inmiddels bij was aangesloten. Hij wilde zijn scenario in boekvorm uitbrengen, maar een redacteur viel het op dat het script wel erg leek op Van Rhijns boek, waarna eventuele verdere samenwerking onmogelijk werd.

Van Rhijn eist naast stopzetting van de verfilming ook dat De Jong een bericht plaatst in een Nederlands landelijk dagblad waarin staat dat hij inbreuk heeft gepleegd op het auteursrecht, anders moet de filmmaker een dwangsom van tienduizend euro aan Van Rhijn betalen. Ook moet hij aan alle betrokkenen laten weten dat zijn filmscript is gebaseerd op plagiaat en mag hij het script niet meer tonen aan derden, anders volgt nog een dwangsom van enkele duizenden euro's.

De rechter doet op 28 maart uitspraak.


Schrijver eist stop boekverfilming Steven de Jong (Foto: Novum)