Europese regels heilig voor De Jager

Nederland moet zich houden aan de Europese begrotingsregels. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag. "Er is geen ruimte in het wel of niet handhaven van de Europese begrotingsregels. Die zijn streng, en daar ben ik een voorstander van."

Brussel schrijft voor dat het begrotingstekort in 2013 niet hoger dan drie procent mag zijn. Uit de donderdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de overheid volgend jaar 4,5 procent meer uitgeeft dan er binnenkomt, en dus zijn er forse bezuinigingen nodig.

De Jager zei donderdag nog dat hij 'enige ruimte' zag in de Europese regels. Vrijdag legde hij uit dat wat hem betreft het tekort alleen maar boven de drie procent uit mag komen als de Europese Commissie de regels versoepelt.

"Als die regels blijven voorschrijven dat het drie procent is, dan moeten wij die regels handhaven", zei De Jager. "Het is een absoluut vereiste dat wij, na zo getamboereerd te hebben op strenge regels, ons er dan zelf ook aan houden."

De Europese Commissie kan bij 'bijzondere omstandigheden' besluiten om af te wijken van de eerder vastgestelde begrotingsdiscipline voor landen. De Jager wilde de commissie 'niet voor de voeten lopen' en ging niet in op de vraag of de norm van drie procent wat hem betreft moet worden versoepeld.

De coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV trekken zich vanaf maandag terug in het Catshuis om te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen. De Jager wilde nog niet vooruitlopen op het bedrag waarover de partijen het eens moeten worden. Wel zei hij dat het pakket maatregelen waarmee de drie partijen komen wat hem betreft wordt doorgerekend door het CPB.

PVV-leider Geert Wilders zei donderdag dat de drieprocentsnorm wat hem betreft niet heilig is. "We zijn geen cijferfetisjisten", zei hij. De VVD wil wel vasthouden aan de drie procent.