Regiedebuut Jolie krijgt lauw onthaal in Servië

Het regiedebuut van Angelina Jolie heeft bioscoopgangers in Servië nog niet weten te boeien. De eerste paar vertoningen van In the Land of Blood and Honey, een liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de Bosnische oorlog, werden door slechts een handvol mensen bezocht.

Het drama over een Servische soldaat die zijn ex-vriendin, een moslima, aantreft tussen de seksslaven in een kamp, kreeg een staande ovatie in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. In Servië was de film juist reden tot woede, omdat de Serviërs erin zouden worden afgeschilderd als grote boosdoeners in de oorlogen in voormalig Joegoslavië.

Een Servische krant noemde de opening van de film een 'fiasco'. Een van de vertoningen zou slechts vijf bezoekers getrokken hebben.

Jolie wees de kritiek dat haar film anti-Servisch zou zijn vorige week van de hand. "Als deze film iemand als schuldige aanwijst", zei de regisseur, "is het de internationale gemeenschap".

Een distributeur in het Servische deel van Bosnië zag de Servische desinteresse desondanks aankomen. "Het feit dat de Serviërs als slechteriken worden neergezet is de reden", zei hij. "De film is waardeloos, ik heb hem gezien en hij heeft slechte kritieken gekregen."


Regiedebuut Jolie krijgt lauw onthaal in Servië (Foto: Novum)