Gemengde reacties in Griekenland op nieuwe lening

Het afwenden van een Grieks bankroet heeft dinsdag tot gemengde reacties geleid onder de Griekse bevolking. De eurolanden bereikten dinsdag een akkoord over een nieuwe noodlening aan Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Griekenland, dat de afgelopen twee jaar al moest bezuinigen, moet in ruil voor de noodlening nog meer offers brengen. De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor hoge werkloosheidscijfers en een krimpende economie.

"Ik word niet vrolijk van deze overeenkomst, omdat we weer worden opgezadeld met leningen, leningen, leningen, met geen einde in zicht", zei Valia Rokou, een architect in Athene. Sommige Grieken vinden dat ondanks de onzekere toekomst die hun land te wachten staat, de nieuwe lening in ieder geval de financiële zorgen verlicht. "Iedereen was depressief (...) ik word erg blij van dit nieuws", zei de gepensioneerde Christos Kontogeorgis.

Naast de lening van 130 miljard euro heeft Griekenland private schuldeisers bereid gevonden een aanzienlijk verlies te nemen op hun Griekse staatsleningen, zodat de schuldenlast van het land met zo'n 107 miljard euro kan worden verlaagd. In ruil daarvoor ontvangen de schuldeisers nieuwe staatsobligaties met een langere looptijd en een lagere rente.

"Het is niet elke dag dat 100 miljard euro aan publieke schulden worden kwijtgescholden, of een lening van 130 miljard euro wordt goedgekeurd", aldus het redactioneel commentaar in de Griekse krant Ta Nea. "Er moeten nieuwe offers worden gebracht. Vooral de lage en middeninkomens worden hierdoor getroffen. We moeten hopen dat deze nieuwe periode een kans zal bieden op groei en betere vooruitzichten."

Volgens Antonis Samaras, leider van de conservatieve coalitiepartij Neo Dimokratia, biedt het akkoord met de eurolanden Griekenland meer tijd en hoop op herstel. "Griekenland en de Griekse bevolking lijden en dit is dan ook geen reden tot feestvieren", aldus Samaras.

Griekenland heeft voor het vijfde jaar op rij te kampen met een recessie en de Griekse economie krimpt het komende jaar naar verwachting met 4,5 procent. In 2014 zou de economie weer moeten groeien. Tegen die tijd zal de economie echter met meer dan 17 procent zijn gekrompen sinds het begin van de crisis in 2009. Zo'n 21 procent van de Grieken is momenteel werkloos. Van de mensen jonger dan 25 zit de helft zonder werk. Voormalig premier George Papandreou, de leider van de socialistische PASOK-partij, riep de Grieken op 'de strijd die is begonnen af te maken, en niet halverwege te stoppen'.

De Griekse vakbonden zijn fel gekant tegen verdere bezuinigingen, en hebben mensen opgeroepen woensdag voor het parlement samen te komen voor een demonstratie. "Werknemers in dit land weigeren de barbaarsheid van de strengere, neoliberale maatregelen te accepteren die ons door onze schuldeisers, die zich als afpersers gedragen, zijn opgelegd", aldus de verklaring van de GSEE, de vakbond voor werknemers in de private sector.