'Geen collegegeld besturende student'

De VVD en D66 willen dat studenten die een jaar plaats nemen in een bestuur worden vrijgesteld van collegegeld. Met dit wetsvoorstel willen Kamerleden Anne Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66) dat actieve studenten de ruimte krijgen om zich te ontplooien, zonder dat ze daar financieel voor worden gestraft.

Nu is het nog zo dat studenten die gebruik willen maken van bestuursbeurzen, ingeschreven moeten staan aan een universiteit of hogeschool en dus collegegeld moeten betalen. In het wetsvoorstel wordt het ontvangen van een bestuursbeurs losgekoppeld van het ingeschreven staan als student.

Studenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tijdens hun bestuursjaar uit te schrijven van de universiteit, maar door een contract te sluiten met de universiteit houden ze wel recht op een bestuursbeurs en bijvoorbeeld studentenhuisvestiging.

Lucas vindt het belangrijk dat studenten zich breed ontwikkelen en bestuurlijke ervaring opdoen. "Dat is goed voor de studenten, voor de universiteit en voor de BV Nederland." Van der Ham: "Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam."

Volgens het ingediende voorstel is het de eigen keuze van de student of hij of zij de studie wil onderbreken voor een bestuursjaar. Ook is het aan de universiteit zelf om te bepalen of het op basis van dit voorstel een regeling wil opstellen voor collegegeldvrij studeren.


VVD en D66: Geen collegegeld besturende student (Foto: Novum)