Directeur Trafigura mag vervolgd worden

De directeur van oliebedrijf Trafigura, Claude Dauphin, mag toch vervolgd worden voor zijn rol in de illegale uitvoer van vierhonderd ton afval van Amsterdam naar Ivoorkust met het schip Probo Koala. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald.

Dauphin mag worden vervolgd voor het feitelijk leiding geven aan de illegale export naar Ivoorkust. Hij zou van begin tot einde op de hoogte zijn geweest.

Trafigura huurde in 2006 het schip Probo Koala om afval te laten verwerken in Amsterdam. Tijdens het overpompen bij de afvalverwerker kwam echter zo'n stank vrij, dat in overleg met de gemeente werd besloten het afval terug te pompen. Dat werd vervolgens naar Ivoorkust gebracht, waar het uiteindelijk werd gedumpt. Hierdoor zouden duizenden mensen ziek zijn geworden. Ook werd geclaimd dat vijftien mensen zijn omgekomen door de dump, maar dat is nooit hard gemaakt.

De beslissing of Dauphin mag worden vervolgd voor zijn aandeel in de zaak speelt al tweeënhalf jaar. In de zomer van 2008 besliste de rechter nog dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bestuurder kan worden veroordeeld. Het OM ging daartegen in beroep, waarna de zaak uiteindelijk via de Hoge Raad bij het hof belandde. Dat stelt maandag het 'niet hoogst onwaarschijnlijk' te achten dat de strafrechter tot een veroordeling komt.

Het bedrijf werd vorige maand nog in hoger beroep veroordeeld tot een boete van een miljoen euro. Het hof achtte toen bewezen dat Trafigura had verzwegen dat het afval schadelijk was en dat het illegaal is afgevoerd.

Greenpeace is tevreden dat Dauphin zich alsnog voor de rechter moet verantwoorden, laat de mileuorganisatie in een reactie weten. "Dauphin was persoonlijk betrokken en aanvaardde willens en wetens het risico op het veroorzaken van schade aan mens en milieu door het giftige afval naar Ivoorkust te laten uitvoeren", vindt Marietta Harjono van Greenpeace.