Mogelijk nucleaire top in Nederland

Nederland mag in 2014 mogelijk de derde en laatste top over nucleair terrorisme organiseren. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het officiële besluit daarover wordt door de internationale regeringsleiders genomen tijdens de tweede Nuclear Security Summit (NSS), die in maart in Zuid-Korea wordt gehouden. Dat land heeft Nederland gevraagd om de vooralsnog laatste top te organiseren.

De NSS is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama en moet ervoor zorgen dat op het hoogste politieke niveau aandacht is voor de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel van nucleair materiaal. De eerste top werd in 2010 in Washington gehouden.

In Seoul staan onder meer de versterking van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), het terugdringen van hoogverrijkt uranium en de gevolgen van de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima op de agenda.

Rosenthal ziet het verzoek van Zuid-Korea als een 'uitdrukking van vertrouwen en als het resultaat van de actieve rol die ons land in de afgelopen jaren op het terrein van non-proliferatie heeft gespeeld'.

De bijeenkomsten zijn ook in Nederlands belang. Als 'internationaal logistiek knooppunt met grote doorvoerhavens als Rotterdam en Schiphol en als land met een geavanceerde nucleaire industrie' is Nederland kwetsbaar voor de smokkel van nucleaire en radiologische materialen, aldus de bewindsman.