Choreograaf Rudi van Dantzig (78) overleden

Choreograaf Rudi van Dantzig is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft Het Nationale Ballet bekendgemaakt. De voormalig artistiek leider van het dansgezelschap is 78 jaar geworden. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse danswereld.

Vriend en collega Hans van Maanen liet in een reactie weten dat het al drie weken niet goed ging met Van Dantzig. "Op het moment dat je het hoort is het toch triest nieuws", zei hij op Radio 1. "Rudi was een zeer belangrijke man in de wereld van de dans."

Huidig artistiek directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen roemt de 'gedrevenheid' van zijn voorganger. "Zijn vuur, dat is wat ons altijd bij zal blijven. Het is onvoorstelbaar dat dit vuur in hem nu gedoofd is."

Van Dantzig begon zijn carrière als balletdanser. Zijn eerste choreografie, Nachteiland, ging in 1955 in première. Nadat zijn mentor, de ballerina Sonia Gaskell, Het Nationale Ballet had opgericht werd hij daar huischoreograaf. Hij zou er een belangrijk deel van zijn carrière doorbrengen en was er meer dan twintig jaar artistiek leider.

Monument Voor een Gestorven Jongen uit 1965 en Vier letzte Lieder uit 1977 behoren tot zijn bekendste werken. Hij werkte voor de uitvoering van zijn choreografieën nauw samen met decor- en kostuumontwerper Toer van Schayk. De meer dan vijftig balletten die hij schreef, werden uitgevoerd door dansgezelschappen in de hele wereld.

Enkele van de prijzen die Van Dantzig voor zijn werk ontving zijn de Prix de la Critique in 1961 en de Choreografieprijs in 1956. In 2009 werd hij door Het Nationale Ballet geëerd met een programma dat aan hem en zijn werk was gewijd. Daarnaast was hij officier in de orde van Oranje Nassau.

Van Dantzig was ook actief als schrijver. In 1986 publiceerde hij de roman Voor een Verloren Soldaat. In het autobiografische boek vertelt hij hoe een Amsterdamse jongen in de Tweede Wereldoorlog naar Friesland wordt gestuurd. Daar ontdekte hij als 11-jarige jongen met een oudere Amerikaanse soldaat zijn homoseksualiteit. Het boek werd in 1992 verfilmd.