Tientallen bezwaren tegen 'gigastal' Limburg

Tegen een extreem groot veebedrijf in het Limburgse Grubbenvorst zijn tientallen bezwaren gemaakt. Dat meldt stichting Wakker Dier dinsdag. De bezwaren komen van omwonenden, plaatselijke organisaties en Wakker Dier zelf. De provincie kon dit niet direct bevestigen. Dinsdag is de laatste dag dat laatst bezwaar kan worden gemaakt.

De stichting spreekt van een gigastal, omdat de grens waarboven van een megastal wordt gesproken 11,5 keer zou worden overschreden. In de flat zouden 1,1 miljoen kippen en 35 duizend varkens moeten worden gehuisvest.

Het veebedrijf is volgens de organisatie minder diervriendelijk dan gangbare bedrijven. Zo worden vleeskuikenmoederdieren in kooien gehouden, terwijl ze normaal rond kunnen scharrelen. Ook zouden de kippen minder ruimte dan gebruikelijk krijgen. De omstandigheden voor de varkens zouden amper afwijken van de wettelijk verplichte minimumnormen.

De organisatie wijst verder op uitspraken van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Hij zei eind november tegenover de NOS dat 'excessen, zoals een bedrijf met een miljoen kippen of meer', niet bij Nederland passen. "Gelukkig hebben we die excessen ook niet", aldus de bewindsman. "Maar als zich een ontwikkeling voordoet waarbij die excessen zich aankondigen, wil ik een wettelijke mogelijkheid hebben om dat een halt toe te roepen."