Duizenden spullen uit Titanic geveild

Een groot aantal voorwerpen uit de Titanic wordt volgend jaar verkocht. Meer dan 5500 objecten, zoals porselein en delen van de romp, gaan 1 april onder de hamer. Het resultaat van de veiling wordt op 15 april, de honderdste verjaardag van het zinken van de Titanic, bekendgemaakt.

De voorwerpen worden als een collectie verkocht. De waarde ligt rond de 146 miljoen euro, schat Premier Exhibitions, het moederbedrijf van de officiële berger van het wrak, RMS Titanic. De veiling begint op 1 april bij veilinghuis Guernsey in New York. De verkoop moet wel nog door de rechter worden goedgekeurd.

RMS Titanic mag dan een rechtstitel hebben over de spullen van het schipwrak, maritieme juristen menen dat de voorwerpen internationale schatten zijn. In 2010 besloot een rechter dat de spullen toegankelijk moeten blijven voor toekomstige generaties.

De Titanic verging in 1912 op zijn eerste reis nadat het schip invoer op een ijsberg. Meer dan vijftienhonderd van de ruim tweeduizend opvarenden kwamen om het leven. Het schip werd in 1985 op de zeebodem in de Noord-Atlantische oceaan teruggevonden. Het werd geborgen tijdens zeven risicovolle expedities.

Vorig jaar werd met speciale onderwatercamera's en andere apparatuur een 3D-tour gemaakt over het wrak. Op de beelden was onder meer de badkuip van de kapitein te zien.