Gerard Butler 'bijna dood' na surfstunt

Gerard Butler is zondag op het nippertje aan de dood ontsnapt. Tijdens een surfstunt op de set van zijn nieuwe film Of Men and Mavericks kwam hij na een aantal grote golven niet meer boven water. Uiteindelijk moest de 42-jarige Schot met een jetski aan land worden gebracht en is hij meteen naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

"Butler werd twee golven lang onder water gehouden en kreeg toen nog vier of vijf flinke golven tegen zijn hoofd", schrijft ooggetuige en surfer Frank Quirarte op de site van de Amerikaanse sportzender ESPN. Hij is tijdens de surfscènes verantwoordelijk voor de veiligheid van de acteurs. "Daarna werd hij nog langs de rotsen gesleept voordat we hem uit het water konden plukken."

Of Men and Mavericks is gebaseerd op het levensverhaal van surfer Jay Moriarty die op jonge leeftijd overleed. Butler speelt de rol van surfkampioen Rick 'Frosty' Henson. De opnames vinden plaats op Mavericks in Noord-Califonië, een stuk strand dat bekendstaat om de enorme golven.

"Zelfs op rustige dagen zijn de golven al gauw ruim drie meter hoog en die kunnen je echt toetakelen", gaat Quirarte verder. "Ik heb het al zo vaak zien gebeuren bij Mavericks. Gelukkig stond Butler nog op z'n eigen benen, maar hij had wel die gepanikeerde blik in zijn ogen die je hebt na een bijna-doodervaring."

Het ongeluk met Butler gebeurde bijna acht maanden nadat de Hawaiaanse surfer Sion Milosky om het leven kwam tijdens een vrijwel identiek ongeluk bij Mavericks.

Over Butlers toestand is niets meer bekendgemaakt. Wanneer de opnames kunnen worden hervat is dus nog onbekend.