'Spies vrijdag benoemd tot minister'

Liesbeth Spies wordt vermoedelijk vrijdag benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Zij volgt Piet Hein Donner op, die zo goed als zeker vrijdag wordt benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van State, meldt de NOS donderdagavond op basis van ingewijden.

Eerder deze maand meldde NRC Handelsblad al op basis van ingewijden dat CDA'er Spies, die nu gedeputeerde in Zuid-Holland is, de belangrijkste kandidaat is voor de positie van minister van Binnenlandse Zaken. Volgens de NOS gaat Spies waarschijnlijk niet het integratiebeleid overnemen van Donner. Dat deel van de portefeuille gaat vermoedelijk naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Spies was eerder interim-voorzitter van het CDA en vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer. Sinds vorig jaar is Spies gedeputeerde in Zuid Holland.

De partijtop besloot eerder al dat als Donner vertrekt, zijn opvolger van buiten politiek Den Haag moet komen. Dat Donner wordt benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van State, zingt al langer rond.