Aantal vakanties licht toegenomen

Nederlanders gingen dit jaar iets vaker op vakantie dan vorig jaar. In binnen- en buitenland werden vorig jaar 36 miljoen vakanties ondernomen. Dat is een procent meer dan vorig jaar.

De bestedingen aan vakanties bedroegen in totaal zo'n vijftien miljard euro, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO. Hiervan werd 12,4 miljard in het buitenland en 2,8 miljard in eigen land uigegeven.

Bijna 82 procent van de Nederlanders ging dit jaar een of meerdere keren op vakantie. De meeste trips gingen naar het buitenland. In totaal werden er zo'n 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, 17,7 miljoen keer bleven vakantiegangers binnen de landsgrenzen.

Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo'n 3,3 miljoen vakanties werden in Duitsland doorgebracht, een stijging van drie procent ten opzichte van 2010.

Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties eveneens met drie procent stijgen naar drie miljoen. Het Middellandse Zeegebied stond, mede door het slechte zomerweer in eigen land, ook wat meer in de belangstelling. Spanje trok dertien procent meer Nederlandse vakantiegangers en Turkije drie procent.

Door de politieke onrust liep het aantal vakantiegangers naar Egypte en Tunesië fors terug, respectievelijk twintig en veertig procent. Het aantal vakantiegangers richting het door financiële problemen geplaagde Griekenland daalde met vijf procent.

Het aantal binnenlandse vakanties stabiliseerde op 17,7 miljoen vakanties. Het voorjaar liet nog een plus van acht procent zien door laat vallende feestdagen en mooi weer. Het slechte weer in de zomer zorgde echter voor een daling van het aantal zomervakanties in eigen land met zes procent.