Rosenthal 'mild optimistisch' over Arabische wereld

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is mild optimistisch over de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Dat zei hij zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de minister is er geen sprake van een ijzige winter na de Arabische lente. "Dat beeld vind ik te somber", zei hij in reactie op het oplaaiende geweld van de afgelopen dagen in Egypte. Zondag is de Egyptische oproerpolitie opnieuw slaags geraakt met betogers in de hoofdstad Caïro. Een dag eerder kwamen bij soortgelijke botsingen in Caïro en andere steden twee mensen om en raakten zeker 676 anderen gewond.

Rosenthal is minder optimistisch over de situatie in Syrië. "We mogen alleen maar hopen dat het niet verder escaleert." Toch is er volgens hem nog hoop dat de Syrische president Bashar Assad uiteindelijk opstapt. "De sancties blijken te werken. Met de sancties en de druk van de westerse landen en de Arabische Liga kunnen we ervoor zorgen dat het regime zo wordt afgeknepen dat Assad op een gegeven moment zijn biezen pakt."