Tilburg: driejaarlijkse controle baden niet genoeg

Gemeenten in heel Nederland moeten nadenken of het wel voldoende is om zwembaden eens in de drie jaar te controleren. Dat zei de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus voor de camera van Omroep Brabant.

In Tilburg kwam vorige week een vijf maanden oude baby om nadat twee speakers in zwembad Reeshof naar beneden waren gekomen. Haar 27-jarige moeder raakte gewond.

Woensdag werd bekend dat de gemeente al sinds april wist dat de ophanging van de boxen aan vervanging toe was, maar al die tijd was er niet ingegrepen. De burgemeester erkent dan ook dat de gemeente fouten heeft gemaakt.

Maar dat betekent volgens de burgemeester niet dat de regels niet beter kunnen. Vanwege het incident werden inspecties die bij andere zwembaden in Tilburg pas voor volgend jaar stonden gepland naar voren gehaald. In zwembad Stappegoor bleek dat ophangingen voor onder meer luchtbehandeling en spotjes waren aangetast door roest.

Om elk risico uit te sluiten, werd het zwembad maandag gesloten. De sluiting gaat waarschijnlijk dagen duren.

De burgemeester wijst erop dat het zwembad volgens de regels pas volgend jaar geïnspecteerd had hoeven te worden. Daarom is volgens hem de vraag gerechtvaardigd of een controlecyclus van drie jaar niet te lang is.


Tilburg: driejaarlijkse controle baden niet genoeg (Foto: Novum)