PvdA wil overzicht gevolgen Grieks faillissement

De PvdA wil weten wat het voor Nederland betekent als Griekenland failliet gaat. Dat zei Tweede Kamerlid Ronald Plasterk donderdag tijdens een overleg met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Tot op heden was het openlijk speculeren op een Grieks bankroet min of meer taboe, maar het Griekse voornemen om een referendum over het Europese noodplan te houden heeft daar volgens Plasterk een eind aan gemaakt. "Als de Grieken zich zo opstellen is het misschien onafwendbaar", zei Plasterk.

De PvdA'er zei zelf dat een Grieks faillissement niet meer ten opzichte van alles vermeden moet worden. Daarom moet de regering inzichtelijk maken wat de gevolgen voor Nederland zijn. "We moeten de mogelijkheid serieus onder ogen zien." De regering is bij het debat over het Griekse reddingsplan afhankelijk van de PvdA, omdat de PVV zich verzet tegen iedere hulp is.

Plasterk kreeg bijval van Elly Blanksma (CDA). Zij verwees naar uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die zei woensdag dat op het vertrek van Griekenland uit de eurozone niet langer een taboe rust. Volgens Blanksma is daarmee een 'nieuwe psychologische situatie ontstaan'.

Zij eist dat de Grieken zich vooralsnog aan de gemaakte afspraken met Europa houden. Maar als Griekenland niet geholpen willen worden, dan wil ook het CDA weten welke gevolgen dat heeft voor het 'totale pakket'.

De Jager antwoordde dat hij eerder dit jaar al heeft geschetst wat een ongecontroleerd bankroet in algemene zin voor Nederland zou betekenen. Over de 'specifieke maatregelen' die bij een Grieks faillissement moeten worden genomen wil de bewindsman zich in het publiek 'niet al te veel' op vooruitlopen, omdat daar veel 'gevoeligheden' liggen.

Het gaat dan onder meer over de gevolgen voor het bankwezen. Hij zei wel dat daar goed over wordt nagedacht. Maar alle energie moet nu er op zijn gericht dat Griekenland de afspraken uit het reddingsplan nakomt, aldus de minister.