Israël laat verslaggever Al-Jazeera vrij

Israël heeft maandag een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vrijgelaten. Reporter Samer Allawi was in augustus opgepakt wegens contacten met Hamas, dat door Israël en verscheidene westerse landen als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Allawi werd veroordeeld tot omgerekend ruim duizend euro boete. De militaire aanklager sloot een deal met hem, waarin Allawi toegeeft dat hij in 2006 en 2010 'in of nabij Qatar' een ontmoeting had met collega's bij Al-Jazeera die actief zouden zijn in Hamas en dat hij Hamas-lid Osama Hamdan had gesproken op een persconferentie. Daarmee had hij volgens de aanklager 'onethisch' gehandeld, ook al was hij niet op hun verzoeken ingegaan om positief over de Palestijnen te berichten.

De advocaat van de journalist, Salim Wakim, zei dat zijn cliënt is veroordeeld voor 'zeer, zeer, zeer triviale overtredingen'. Wali Al-Omary, bureauchef van Al-Jazeera in Jeruzalem, uitte scherpe kritiek op de arrestatie van Allawi. "Hij is journalist. Hij praat met Hamas net als iedere andere journalist."