'Uiteindelijk stapt Duitsland uit de euro'

Duitsland zal op termijn teruggaan naar een eigen munt. Nederland, Oostenrijk en Finland zullen hierbij aankoppelen, terwijl de rest van Europa verder uit elkaar valt. Dit zegt de Belgische econoom Johan Van Overtveldt zondag in een interview met financieel nieuwszender RTL Z.

Volgens hem is dit het meest zwarte, maar ook het meest realistische scenario voor de monetaire toekomst van Europese landen. "We hebben in een economische euforie geleefd, waardoor de structurele tekortkomingen van Europa niet direct aan de orde kwamen. Het heeft mij eigenlijk verbaasd dat het zo lang geduurd heeft. Deze crisis is er een te veel en nu wordt duidelijk dat door het ontbreken van een politieke unie en echt flexibele markten in Europa het zo niet langer werkt", vertelt Van Overtveldt.

Volgens de econoom slaat momenteel de stemming in Duitsland om: "Je hebt geen vergrootglas nodig om te zien dat daar aardverschuivingen bezig zijn. In regionale verkiezingen verliest bondskanselier Angela Merkel, en dat komt door haar Europabeleid. Ook de sterke Bundesbank keert zich zich tegen de Europese Centrale Bank (ECB) en huidige politieke koers. Uiteindelijk stapt Duitsland eruit als we er niet in slagen een stuctureel en degelijk antwoord voor deze crisis aan te dragen."

Van Overtveldt vreest dat de scheiding van sterke en zwakke eurolanden dwars door zijn eigen land België loopt: "Het noorden is gezond en hoort thuis in de sterke muntlanden, het zuiden niet."