Advocaten Chirac vragen om vrijspraak

De advocaten van de voormalige Franse president Jacques Chirac hebben vrijdag gevraagd om vrijspraak voor de oud-president die hoofdverdachte is een corruptiezaak. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Rechters kunnen het blazoen van 'Jacques Chirac niet bezoedelen, zonder dat van Frankrijk te bezoedelen', aldus de advocaten.

De zaak tegen Chirac spitst zich toe op de illegale financiering van de conservatieve partij van Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was. Op het stadhuis zouden van 1977 tot 1995 meer dan twee dozijn nepbanen zijn geschapen om geld naar de partij te sluizen. De aanklagers zeiden niet over voldoende bewijs te beschikken om hard te maken dat de banen daadwerkelijk nep waren.

Eerder deze week vroegen de aanklagers de rechter al om vrijspraak voor het voormalig staatshoofd. De aanklagers zeiden niet over voldoende bewijs te beschikken dat de banen daadwerkelijk nep waren.

De verwachting is dat de rechtbank op 15 december een oordeel velt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Chirac de gevangenis indraait, kan hij, als hij wordt veroordeeld, een celstraf tot tien jaar krijgen en een boete die kan oplopen tot 150.000 euro.

Chirac is de eerste voormalige Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog die terecht moet staan. Tijdens zijn presidentschap was hij immuun voor rechtsvervolging. Hij heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.