Voorarrest Breivik verlengd

Een Noorse rechtbank heeft maandag het voorarrest van Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Noorwegen die in juli aan 77 mensen het leven kostten, met acht weken verlengd, waarvan vier in afzondering. De rechter maakte dat bekend nadat de hoorzitting was afgerond.

Breivik wilde volgens zijn advocaat zelf het woord voeren op de hoorzitting. "Hij heeft aangekondigd dat hij informatie wil vrijgeven of iets wil voorlezen aan het hof", aldus advocaat Geir Lippestad voorafgaand aan de zitting. Na de zitting zei rechter Anne Margrethe Lund Breivik 'enkele keren' te hebben gestopt toen hij het woord wilde voeren. "Hij wilde iets tegen het hof zeggen dat niet relevant was voor de zitting van vandaag, en daarom werd hem niet toegestaan het woord te voeren", aldus Lund.

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.