'Geen onderzoek naar tariefsverhoging mobiele data'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat geen onderzoek doen naar de tariefsverhoging die de mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile vorige maand vlak na elkaar hebben aangekondigd. Dat schrijft de minister maandag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen.

PvdA-kamerlid Martijn van Dam had naar aanleiding van de prijsverhoging vragen gesteld over mogelijke markverstoring. Volgens Verhagen hoeft de eensgezinde tariefsverhoging niet te duiden op 'stilzwijgende marktcoördinatie'. Volgens hem is de Nederlandse telecommarkt dynamisch en zijn er genoeg andere aanbieders. Of de NMa wel onderzoek gaat doen kan de minister niet zeggen, aangezien dit een eventueel onderzoek zou kunnen verstoren.

Verhagen onderkent wel dat het risico bestaat dat aanbieders elkaars tarieven volgen zonder dat daar harde afspraken over zijn gemaakt. Aangezien alle drie de providers argumenten geven voor de tariefsverhoging vermoedt de minister dat dit hier niet het geval is.

Verhagen noemt als voorbeelden hiervan de veranderde vraag onder consumenten, de explosieve groei van het mobiele dataverkeer en de voorgenomen netneutraliteit, waarbij bepaalde diensten niet meer uitgesloten mogen worden. "Tevens zie ik dat de aanbieders onderscheidend zijn in de keuzes voor de opzet van hun abonnementen", schrijft Verhagen.

Om de concurrentie in de telefoniemarkt in de toekomst te versterken reserveert Verhagen bij de komende veiling een frequentie voor een nieuwe aanbieder. Die veiling vindt plaats in 2012. Hierover had Verhagen de Kamer al eerder geïnformeerd in de Strategische nota mobiele communicatie.


'Geen onderzoek naar tariefsverhoging mobiele data' (Foto: Novum)