PVV mag gegevens journalisten opvragen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft er geen bezwaar tegen dat de PVV het burgerservicenummer (BSN) van journalisten opvraagt. Het is conform de wet, zei de bewindsman donderdag na een kabinetsberaad over de begroting voor volgend jaar.

Hij reageerde op berichtgeving van de GPD-bladen over de praktijk dat de PVV aan journalisten voorafgaand aan persconferenties verschillende persoonlijke gegevens opvraagt. Behalve het BSN gaat het ook om de volledige naam, de geboortedatum en de vraag of de betreffende verslaggever tot de parlementaire pers behoort. Journalisten moeten die gegevens per e-mail opsturen naar de PVV.

De partij van Geert Wilders stuurt die gegevens door naar de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en beveiligingsdienst DKDB, die Wilders' beveiliging regelen. Het zou echter in strijd zijn met de wet, zeggen privacyexperts tegen de GPD. Het BSN zou alleen in uitzonderlijke gevallen mogen worden opgevraagd.

D66 heeft opheldering geëist van het kabinet. Volgens Opstelten is er niets vreemds aan de hand. Beveiligingsdiensten mogen de gegevens opvragen, zei hij. Het is van belang dat de beveiligers van Wilders weten wie er op zijn persconferenties afkomt. Zij zouden verder niets doen met deze gegevens. In het belang van de veiligheid van Wilders wilde Opstelten er verder niet veel over kwijt.

Opstelten vindt het ook niet raar dat de PVV de gegevens opvraagt bij journalisten, en niet de NCTb of DKDB zelf. De partij krijgt zo inderdaad de beschikking over het BSN en andere gegevens van de journalist, maar daar kan de PVV verder niets mee, zegt de minister.

De PVV wilde donderdag niet reageren op de kwestie.