Zuiden Israël getroffen door aanslagen

Het zuiden van Israël is donderdag opgeschrikt door een reeks aanslagen. Het leger sprak van een team terroristen dat Israël is binnengevallen. "Dit is een gecombineerde terreuraanslag op Israëliërs", zei de Israëlische legerwoordvoerster Avital Leibovich. Er zijn zeker vijf doden en meer dan tien gewonden gevallen.

Gewapende lieden namen op twee verschillende plekken twee voertuigen - een passagiersbus en een auto - onder vuur. Daarnaast werd een groep militairen getroffen door explosieven, zei legerwoordvoerder Yoav Mordechai.

De aanvallen werden gepleegd in en rond Eilat. Hier zijn zowel doden als gewonden gevallen, zei Mordechai. Volgens hem zijn er bij de aanvallen ook mortiergranaten en een antitankraket gebruikt. De stad Beer Sheba, ten noorden van Eilat, zou getroffen zijn door een explosie. Tv-zender Channel 10 meldde nog een vierde aanval, maar dit bericht werd nog niet door andere bronnen bevestigd.

Vijf personen raakten zwaargewond bij een aanval op een auto, zeiden hulpverleners. Bij de aanval op een bus, nabij de grens met Egypte, raakten ook vijf mensen gewond. De Israëlische radio meldde dat de bus werd achtervolgd door een voertuig, waaruit twee of drie gewapende mannen stapten die met automatische wapens het vuur op de bus openden.

Israëlische veiligheidstroepen zijn na een achtervolging in een vuurgevecht beland met de schutters. Drie schutters zouden door hierbij zijn gedood. Zender Channel 2 meldde dat ook twee helikopters deelnemen aan de klopjacht.

Het belangrijkste ziekenhuis in het gebied is gealarmeerd en verkeert in opperste staat van paraatheid, zei een arts. Rond Eilat zijn wegversperringen opgeworpen en de stad is in feite hermetisch afgesloten. Hoge figuren binnen de Israëlische defensie kwamen voor een spoedzitting bijeen op het ministerie van defensie in Tel Aviv.

Egypte stuurde vorige week duizenden militairen naar Sinaï, een woestijngebied dat aan het zuiden van Israël grenst, om groepen opstandelingen van het schiereiland te verjagen. Alhoewel Israël de militaire acties prees, plaatst de joodse staat wel zijn vraagtekens bij het vermogen van Egypte om in het tijdperk na oud-president Hosni Mubarak de Sinaï onder controle te houden.

"Het incident onderstreept de zwakke grip van Egypte op de Sinaï en de uitdijende activiteiten van terroristen", minister van defensie Ehud Barak. "De werkelijke bron van de terreur ligt in Gaza en we zullen hen met al onze kracht en vastberadenheid aanpakken."

Egypte ontkende overigens dat de aanvallers vanuit de Sinaï de grens zijn overgestoken. "De grens wordt zwaarbewaakt", zei een bron bij het leger.