'Matt Damon moet president worden'

Filmmaker Michael Moore vindt dat Matt Damon president van de Verenigde Staten van Amerika moet worden. Dit zei de geprezen en omstreden Moore tijdens een bijeenkomst waar een discussie werd gehouden over de manier waarop kleinere politieke partijen mee moeten doen aan de presidentsverkiezingen. Een 'DIY voor de presidentsverkiezingen van 2012'.

"Ik denk dat Matt Damon erg moedig is door zich geen zorgen te maken over wie hij mogelijk beledigt door te zeggen wat er gezegd moet worden. De republikeinen hebben laten zien dat je met een populair iemand aan moet komen als je wilt winnen. Zelfs wanneer je een acteur naar voren schuift bestaat de kans dat je wint. En ik denk dat ik deze naam noem omdat ik wil dat we op deze manier gaan denken", aldus Moore.

Matt Damon heeft zich echter nog niet, publiekelijk, uitgesproken of hij de wens heeft om een 'run for office' te doen. Hij staat wel bekend om iemand die actief is op het gebied van politiek. Zo steunde Damon de verkiezing van Barack Obama in 2008. Tijdens de verkiezingen noemde hij het verhaal van Sarah Palin een slechte Disney film.

Vorige week sprak Matt Damon zijn afkeer uit over de beslissing om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. "Ik denk dat Obama zijn mandaat verkeer geïnterpreteerd heeft. Een vriend van me zei onlangs, ik vind het een mooie uitspraak: Ik hoop niet langer op stoutmoedigheid van Obama." Matt vindt dat de president slechte situaties in het land aanpakt door het nog slechter te maken. "Kijk naar het onderwijs, we linken de salarissen van docenten aan de prestaties van hun leerlingen op testen. We trainen onze kinderen in plaats van dat we ze onderwijzen."

Afgelopen weekend sprak Damon tijdens een protestmars, 'red onze scholen', in Washington. "Ik walg er van, het is bijna crimineel dat er zo weinig wordt gevraagd van de mensen die juist zo veel krijgen. Ik bedoel, ik vind het niet erg om meer te betalen. Ik betaal liever meer belasting dan dat het ten koste gaat van onderwijsprogramma's waar kinderen echt iets aan hebben."

Er zijn natuurlijk ook tegenstanders van Matt Damon die zich laten horen. Andrew Breitbart, de bedenker van een aantal politieke blogs met een hollywood insteek, heeft geen goed woord over voor beroemdheden die zich met politiek gaan bemoeien. Zo noemt hij de uitspraken van Matt Damon een 'zielige manier om slim te lijken door moeilijke woorden te gebruiken' en 'uitsloverij voor zijn moeder'. Op de sites van Andrew Breitbart wordt Damon een 'politieke propaganda spugend dier' genoemd.