Tientallen motorclubleden in Amsterdam opgepakt

De Amsterdamse politie heeft zaterdagavond tientallen leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. Dat bevestigt een woordvoerder. De 43 mannen waren volgens de NOS van plan om een ruzie met de Hells Angels uit te vechten.

Toen de politie hen controleerde in een café aan de Scheldestraat, liep het uit op een ruzie. Er zou met glas zijn gegooid en ook probeerden mannen te vluchten. De ME zette de straat af. Uiteindelijk zijn de leden aangehouden. Op Twitter zijn beelden geplaatst van de mannen die onder bewaking van de ME in een bus van openbaar vervoerder GVB worden afgevoerd.

De politie vreest al langer voor een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah. In het AD wees chef informatie van de Nationale Recherche Joost van Slobbe er zaterdag nog op dat de ruzie tussen de clubs in het buitenland al tot bloedige confrontaties leidde.

Satudarah zou uit een overlegorgaan voor motorclubs zijn gestapt en overwegen zich aan te sluiten bij de Bandidos, de grootste rivaal van de Hells Angels. De Hells Angels zouden ondertussen flink aan het uitbreiden zijn. De laatste maanden zijn al verschillende motorevenementen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.

De president van de invloedrijke Amsterdamse tak Daniël Uneputty is zelf Molukker en zei in het AD vrienden te hebben bij Satudarah. Hij noemde de naderende bendeoorlog onzin. Volgens hem gaat het om paniekzaaierij van politie en justitie.